Udsigten over Gammel Skagen

Skagen historisk set

Skagen - fiskerlejet, der blev købstad og fandt en plads i solen

Skagen fik købstadsrettigheder i 1413. Det var fiskeri, der skabte byens velstand godt hjulpet af toldfrihed, selvom man ingen havn havde og måtte trække bådene op på stranden.

Da fiskeriet svigtede mod slutningen af 1500-tallet, gik det til gengæld ned ad bakke for Skagen. Nedturen blev forstærket af en ødelæggende sandflugt, der medførte, at man i 1795 måtte opgive den gamle kirke.

Senere i 1800-tallet begyndte befolkningstallet atter at vokse.

Jernbanen fra Frederikshavn kom til Skagen i 1890 og byen fik sin første havn i 1907. Forinden havde den danske kulturelite opdaget Skagen og sat byen i et ganske andet lys.

Kunstnere og arkitekter har sat deres præg på Skagen.

Ikke alene satte kunstnerkolonien Skagen på verdenskortet, de arkitekter, der fulgtes med malerne og digterne til Skagen, gjorde den lille fiskerby til en arkitektonisk oplevelse for eftertiden.

Fra H. C. Andersens beskrivelse i 1859: ”…her ligger et Hus halvt skjult af en Sandklit, derovre et andet; mørke, tjærede Træbygninger med stråtag!” til Skagen mere end 100 år senere er der en verden til forskel.

Hovedpersonen i den arkitektoniske revolution var Ulrik Plesner, men på en måde også hotelejer Degn Brøndum, der havde modet til at lade den unge Plesner stå for en større tilbygning til hotellet i 1892.

Havnen og fiskeriet er stadig livsnerven i Skagen.

En meget stor del af Skagens indkomster kommer fra havnen og fiskeriet. Sådan har det været i generationer, og udviklingen fortsætter – en stor havneudvidelse er netop gennemført.

Skagen har Danmarks største fiskerihavn med landets største sildefabrik og verdens største fiskemels- og fiskeoliefabrik. Foruden skibsværft og mange andre maritime arbejdspladser.

Skagen Havn er en travl erhvervshavn, men den er også stedet, hvor skagboer og gæster mødes for at hygge sig. Og om sommeren er de inderste bassiner fyldt med lystsejlere.

Skagen har i dag godt 8000 fastboende, som hvert år får besøg af 2 mio. gæster. På en sommerdag kan der let være 50.000 gæster i byen og på Grenen.

Del denne side

Kampen mod sandet

Den tilsandede kirke

I 1795 var sandflugten på Skagen Odde så slem, at kirken måtte opgives. Et halvt århundrede senere havde skagboerne kræfter til at bygge den nuværende Skagen Kirke.

Kendte arkitekter

Skagen bryghus

Carl Schiøtz:

Elektricitetsværket, nu Skagen Bryghus, 1918

Thorvald Jørgensen:

Grenen Badehotel, 1902
Skagen Apotek, 1904

A.Haunstrup:

Kappelborgskolen, nu Kulturhus Kappelborg, 1901

Hack Kampmann:

Skagen Toldkammer 1908

Jørn Utzon:

Skagen Odde Naturcenter 1989

N.S. Nebelong:

Det Grå Fyr, 1858

Ulrik Plesner:

Ombygning af Byfogedboligen, Krøyers Hus, 1894
Købmand Holst´s Gård, nu Hotel Plesner, 1906
Det gamle Posthus, nu Sparekassen Vendsyssel, 1909
Carl Lochers Hus, 1910
Tilbygning til Michael og Anna Anchers Hus, 1913-14
Kongevillaen, nu Klitgården Refugium, 1914
Admiralgården, anneks til Brøndums Hotel, 1915
Telegrafstationen, indtil 2011 Skagens Bibliotek, 1915
Saxilds Gård, ombygning, 1915

Krøyers hus

Klitgården